Полети София

Самолетни билети

Written by: on August 20, 2014 @ 12:40 pm

Големият бариерен риф, който се намира в Коралово море, е една от най-посещаваните туристически дестинации в Австралия и представлява най-голямата верига от коралови рифове в света. Ако искате да получите директно преживяване от чудният им морски свят, най-бързият начин за придвижване е със самолет до международното летище Кернс в Куинсланд, до което Lufthansa предлага полети от София.

Големият бариерен риф

За Големият бариерен риф са изречени много суперлативи и всички те са верни. Наричат го “осмото чудо на света”, а също и “кораловият рай на Австралия”. На площ от близо 350 хиляди квадратни километра и дължина от 2 500 километра от милиони години функционира най-голямата екосистема на нашата планета, толкова голяма, че е видима дори от космоса.

Костенурки

Кораловите рифове, островите, както и водите около тях гъмжат от живот. На територията на Големият бариерен риф се срещат цели шест вида водни костенурки. През летните месеци женските снасят и заравят яйцата си в силно загретия от слънцето пясък по бреговете на островите. Два месеца са нужни на костенурчетата да се развият и да се излюпят, преди да започнат самостоятелен живот и да се насочат обратно към топлите води на кристално чистите лагуни. Тези бебета костенурки много бързо се превръщат в гигантските костенурки, с които любителите на водните спортове обичат да плуват. Разбира се това се случва само ако преди това костенурките успеят да оцелят от набезите на хищни птици и големи акули, като тигровата акула или като голямата бяла акула, например.

Морски бозайници

Във водите на Големият бариерен риф освен акули плуват косатки и китове. Бихте могли да ги наблюдавате при разходка с малко корабче с гид, което да наемете от близките градове като Кернс, например, където много хотели включват тази атракция в пакета си с услуги. Ако имате късмет можете да попаднете на стада от дружелюбно настроенени делфини, които обичат да придружават туристите. По-голяма рядкост е да видите дюгон или морска крава, която на всеки четири минути излиза на повърхността на морето, за да диша.

Риби

Пред очите на по-смелите туристи, които са готови да се гмурнат в близост до рифовете се разкриват чудни гледки от пъстри пасажи от риби – херинги и барбуни. Множество многоцветни рибки плуват наоколо в търсене на прехрана – рибата лиенардиела, обагрена в червено и сиво, зеленушката, ярките ангелски рибки, както и червените огнени рибки.

Catogories: Uncategorized

Comments are closed.