Полети София

Самолетни билети

Written by: on April 7, 2015 @ 1:09 pm

КайроЕдна от най-посещаваните африкански държави ще се сдобие с нов главен град след около седем години. Настоящите управляващи на страната са взели важното решение да инвестират 45 млрд долара в построяването на модерна столица. Тя ще се намира в пустинята, на 45 км източно от настоящия административен и икономически център Кайро. Като основна причина за тази мащабна инициатива, е пренаселеността на египетската столица и многобройните инфраструктурни, благоустройствени и екологични проблеми. Със своето население от над 20 млн. души, Кайро е най-големият мегаполис в цяла Африка. Властите планират след финализирането на проекта, всички ведомства и подразделения на държавната администрация да бъдат преместени в новата столица, в която освен всичко друго, ще се намира и най-големият градски парк в страната.

Кайро – столицата на египетската история

Въпреки че Кайро е определян като мръсен, хаотичен, пренаселен и шумен град, все пак той има своето очарование и носи със себе си хилядолетната история на древната египетска държава. Международно летище Кайро разполага с три терминала и се намира само на 15 км от бизнес частта на столицата. От летище София често могат да се намерят изгодни полети на гръцката Aegean и други авиокомпании. Безспорно най-големият символ на Кайро и на Египет са пирамидите в Гиза. Те са доказателство за съществуването на Седемте чудеса на света и паметник, свидетелстващ за високото културно развитие на човешката цивилизация. Намират се на 10 км от центъра на града и до там може да се стигне и с градски транспорт. До самите пирамиди се допускат само 300 души дневно, като билетите за посещение се продават на два транша – сутрин и по обяд. Близо до пирамидите са намира и Музеят на Слънчевите лодки. Там са изложени т. нар. барки, които са ритуални плавателни средства. С тях древните египтяни са превозвали мумиите през река Нил към пирамидите.

Ислямската и християнската култура съжителстват в синхрон

Кайро е космополитен град, който съчетава в себе си някои от най-добрите образци на ислямската и християнска култура. Цитаделата представлява архитектурен ансамбъл от джамии и дворци, построени в типичен ислямски стил. Тези сгради са били домове и работни места на египетските владетели в продължение на над 700 години. В Кайро се намира и един от най-големите музеи, съхраняващи добре запазени колекции ислямско изкуство в света. Най-старата част на египетската столица е дом на копските християни и е разположена на югозападния бряг на р. Нил. През 1908 г. отваря врати и Копският музей, представящ културно-историческото наследство от гръко-римския период на града.

Козметиката на Клеопатра се продава и днес в Кайро

Египтяните, както повечето арабски народи са известни с това, че са добри търговци. „Хан Ел Халили“ е най-големият открит пазар в Африка и един от най- големите в света. Сведения за него могат да се проследят назад във времето до1382 г. Разположен в сърцето на града, пазарът предлага почти всичко в разнообразен вид. Платове, козметика, парфюми, скъпоценни камъни и злато, сувенири, ястия, напитки, пособия за бита, мебели, ръчно и фабрично произведени. Отнема доста време да се обиколи този своеобразен град в града, но накрая със сигурност ще станете горд притежател на нещо красиво и изящно или ароматно и вкусно. Друг тип пазар, от който най-вероятно няма да си закупите нищо конкретно е Новият камилски пазар, намиращ се по-далеч от центъра на града. Все пак си струва да се види как търговци от други африкански държави се стичат на това място, за да се пазарят за камили, които са накичени с пищни украшения е чакат да бъдат продадени на по-висока цена.

Смогът и задръстванията не могат да заличат напълно толкова много история, култура, изкуство и дори магия. Но решението на египетските власти може да намали вредните фактори които, отнемат от величествения дух на този древен град.

Catogories: Uncategorized

Comments are closed.